16 januari 2012

Op eigen benen in m’n rolstoel

Rogier, 31 jaar, is iemands zoon, buurman en broer. Speelt hockey, is HBO-opgeleid, surft graag op internet en is verliefd. Huurt een woning, doet zijn boodschappen, houdt van Ajax en is gehandicapt.

Mag ik me voorstellen? Ik ben Rogier, een jongen met een handicap. Zie mij niet als DIE gehandicapte jongen. Dit is mijn leven en ik geniet ervan: Ik heb een progressieve spierziekte, waardoor ik 24 uur per dag beademd word door een apparaat op mijn elektrische rolstoel.


Mijn rolstoelgeschikte woning staat in Amsterdam en maakt onderdeel uit van een gewone woonwijk met koop en huurwoningen.  Er wonen meer mensen met een lichamelijk handicap in mijn woonblok, sommigen ken ik anderen niet. De mate van handicaps verschilt.

Hier kan ik mijn eigen leven leiden zoals ik dat wil. Laat thuis komen na een Ajax-wedstrijd of vroeg opstaan om naar het activiteitencentrum te gaan. De verzorging en verpleging  (ik heb ruim 30 uur per week zorg nodig) kan ik op ieder moment van de dag inroepen via een alarmintercomsysteem met open spreek-luisterverbinding. Het zorgsteunpunt zit op de begane grond en een medewerker van het zorgteam van Osira Amstelring komt direct naar me toe (zorg op afroep). Ik geef dan zelf aan wat ze voor me moeten doen en hoe ik geholpen wil worden.

Met behulp van een woonbegeleidster, Saskia, regel ik mijn zaakjes zelf. Door mijn handicap heb ik een paar extra handen nodig, dat hoofd heb ik zelf gelukkig wel. Saskia kan me adviseren over regelingen waar ik gebruik van kan maken, ondersteunt me als ik het even moeilijk heb en traint me om zelf de regie te kunnen blijven voeren in mijn leven.

Ik ga enkele dagdelen naar 1 van de 4 activiteitencentra van Osira Amstelring waar ik gestimuleerd word om me creatief en sociaal te blijven ontwikkelen. Daar krijg ik de kans om kanten van mezelf te ontdekken waarvan ik niet wist dat ik ze had. Schilderen is een grote  hobby van me geworden (en niet onverdienstelijk (zie www.hetgoudenij.nl), ik maak mijn eigen muziek via de computer en denk wat dieper na over de zin van het leven en het omgaan met mijn handicap in de gespreksgroepen.

Ook krijg ik fysiotherapie, ergotherapie en logopedie. Deze medewerkers zijn gespecialiseerd in mij en mijn gehandicapte medemensen. Ze werken vanuit de paramedische centra van Osira Amstelring. Ik ben blij met ze, mijn achteruitgang wordt tegengegaan en ze adviseren me bij  aanpassingen en hulpmiddelen en vragen die ook voor me aan.

Door de goed afgestemde zorg en diensten die ik nodig heb, kan ik zelfstandig functioneren. Ik sta op eigen benen in mijn rolstoel, en wil dat graag nog lang zo houden.
Osira Amstelring biedt zorg, dagbesteding, ambulante woonbegeleiding en paramedische diensten in Amsterdam. Specifiek gericht op cliënten met een lichamelijke handicap of niet aangeboren hersenletsel. Maak via het verhaal van Rogier, kennis met de sector lichamelijk gehandicapten.


Dit is een verhaal van Susan Keunen - kwaliteitsadviseur sector Lichamelijk Gehandicapten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten